Endodontie

Een wortelkanaalbehandeling bestaat uit het verwijderen van de zenuw die zich in de wortels van de tand bevindt. Daarom wordt deze behandeling ook wel eens “ontzenuwen" genoemd.

Deze behandeling is noodzakelijk wanneer de zenuw in de tand geïnfecteerd of afgestorven is. Er zijn verschillende oorzaken die deze infectie kunnen veroorzaken: diepe cariës, een barst in de tand of een opgelopen trauma.

Hoe verloopt de behandeling?

Een wortelkanaalbehandeling wordt onder lokale verdoving uitgevoerd. Er wordt een opening gemaakt tot aan de zenuwruimte waarna de wortelkanalen worden opgezocht en schoongemaakt met specifieke instrumenten. Wanneer het kanaal volledig gedesinfecteerd is, wordt er een definitieve vulling aangebracht in de wortelkanalen zodat bacterieën niet meer kunnen binnendringen in de tand.

Zal de behandeling pijn doen?

Indien de tand niet geïnfecteerd is, kan deze goed verdoofd worden waardoor de behandeling niet als onprettig wordt ervaren. Men moet echter wel rekening houden dat er na de behandeling nalast kan voorkomen. Deze houdt soms enkele dagen aan en is met een gewone pijnstiller goed te onderdrukken.

Duurt de behandeling lang?

Indien de tandarts de tand volledig infectievrij kan behandelen, kan de tand tijdens één langere afspraak volledig worden behandeld. Maar vaak is er een tweede afspraak nodig om de infectie volledig onder controle te krijgen. De duur is afhankelijk van het aantal kanalen en van de bereikbaarheid van de kanalen. Een behandeling duurt meestal 60 tot 120 minuten. 

Doorverwijzing?

Indien blijkt dat een tand te complex is, moet er worden doorverwezen naar een gespecialiseerd tandarts, ofwel endodontist. Dergelijke behandeling wordt binnen PriDent uitgevoerd in Wachtebeke door de daar aanwezige endodontist, waar wij in het bezit zijn van een endo-microscoop. Hiermee kan de tand extreem vergroot worden en is zodoende vele malen beter zichtbaar is om te behandelen. De endodontist bezit ook over extra gespecialiseerde instrumenten waarvoor bijkomende kennis vereist is.

 

Terug naar de bovenkant van de website